fbpx

Gelato
– italiensk glass

Gelato vilket betyder glass på italienska har sitt ursprung i Italien. Den frysta efterrätten skapades av Bernardo Buontalenti när han anställdes av Medici familjen under sent 1500-tal. Hans uppgift var att speciell efterrätt inför den spanska kungens besök av Florence. Han tog fram en krämig, frusen efterrätt som är mest lik den mejeribaserade gelaton vi njuter av idag.

Även om Bernari Buontalenti anses vara fadern av den moderna gelaton var det Frnasesco Procopio dei Coltelli från Sicilien som gjorde glassen berömd. Hade öppnade ett café år 1694 i Paris där han erbjud denna efterrätt bland en massa andra sötsaker. Från Paris spred sig nyheten om Gelato genom hela Europa.

I vår gelateria i Limhamn kan du njuta av goda klassiska gelaton med alla dess olika smaker. Vi fullkomligt älskar smaken av färska råvaror ihop med en krämig, men ändå lätt mjölkbaserad bas.

Vad består Gelato av?

Gelato är en italiensk efterrätt som är traditionellt gjort på en blandning av mjölk, grädde, socker och färsk frukt. Smakerna kan variera med de klassiska smakerna är vanilj, choklad, hasselnöt, pistasch och espresso.

De mest populära blandningarna du kan bland smakrika ingredienserna som används är följande.
Crema – gelato där av basprodukterna framhävs som grädde, mjölk och ägg.
Stracciatella – vanilj gelato med knapriga chokladbitar
Gelato alla nocciola –nöt gelato med en ljuvlig doft av hasselnötspasta
Cioccolato Fondente – choklad gelato som kännetecknas av en fyllig och långvarig smak av mörk choklad

För att skapa autentisk gelato använder den som skapar glassen (gelati) en mycket mindre mängd fett än vad som används i vanlig glass. Tillverkaren kärnar sen blandningen med en långsammare hastighet så att mindre luft blandas in. När smeten har pastöriserats läggs den åt sidan för att vila. Efter vilan är klar tillsätter gelati ingredienser som ger gelaton smak. Blandningen läggs sen i satsfrysen och kort därefter är det redo att serveras.

Vi på Limhamns Glassmejeri är passionerade kring gelato och ser därför till att all vår glass som erbjuds görs dagligen från grunden. Allt för att du som kund ska kunna uppleva de äkta italienska smakerna från vårt café i Limhamn!